Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания иска да предаде на МНС разузнавателна информация от Газа

25 октомври 2024, 16:50 часа • 571 прочитания

Обединеното кралство заяви, че е готово да предостави на Международния наказателен съд (МНС) разузнавателна информация, събрана от наблюдателни полети над Газа, ако такава бъде поискана. Новината съобщава BBC.

Все още искане за подобна информация от страна съда - няма.

Припомняме, че той вече провежда разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени както от "Хамас", така и от Израел. Дори Международният съд издаде заповед за ареста на израелския премиер Бенямин Нетаняху. ОЩЕ: Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

Информацията

Кралските военновъздушни сили са извършили стотици полети за наблюдение над Газа от миналия декември, като според съобщенията са използвали шпионски самолети Shadow R1, базирани в близкия Кипър.

Министерството на отбраната каза, че тези полети са били за събиране на разузнавателна информация, свързана със заложниците, заловени от "Хамас" на 7 октомври миналата година.

Но също така заяви, че е готов да сподели с МНС информация, свързана с военни престъпления. 

Великобритания отрече да е предоставяла оръжия ва Израел

Министерството на отбраната отрече съобщенията, че предоставя информация за по-широко насочване на Израел или че самолети на на Кралските военновъздушни сили са били използвани за превоз на оръжия в Израел по време на войната му в Газа.

„Нашият мандат е тясно дефиниран, за да се съсредоточи върху осигуряването на освобождаването само на заложниците, включително британски граждани, като RAF рутинно извършва невъоръжени полети от декември 2023 г. с тази единствена цел", посочват от британското министерство на отбраната. ОЩЕ: Турция: Ударът на Израел по хуманитарна зона в Газа е поредното военно престъпление

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес