Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Китай откриха древна гробница от династията Юан

09 юли 2019, 15:25 часа • 1983 прочитания

В източната част на Китай в провинция Шандун учените е открита древна гробница, датираща от периода на управление на династията Юан (1271-1368 г.), съобщават от Института по археология в гр. Цзинан.

Откритието е направено в градския район Чанцин. Изградената от тухли гробница е построена в периода на владичеството на монголите в Китай. Създадената от тях династия Юан е просъществувала по-малко от 100 г.

По данни на Института по археология, формата на подземната част на съоръжението напомня монголска юрта. Куполът на гробницата е покрит с барелефи, изработени във вид на лотос.

Стените са изрисувани с изящни фрески, изобразяващи облаци, което носи късмет и благополучие според китайските вярвания. На едната от стените на гробницата е изписана датата на построяването й.

Според учените, гробницата е особено ценна, тъй като досега са открити съвсем малко от периода на династията Юан с надписи.

Съоръжението ще бъде поставено под защитата на държавата и запазено в първоначалния си вид на мястото, на което е било открито.

Експертите смятат, че няма необходимост от пренасянето на гробницата, тъй като в района не се извършват строителни дейности, които биха могли да застрашат историческия паметник.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес