Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Австралия има експертна съпротива срещу ваксината на "AstraZeneca" - заради ефективността

13 януари 2021, 14:45 часа • 5474 прочитания

Австралийско-новозеландското дружество на имунолозите призова австралийското федерално правителство да прекрати програмата за масова имунизация с ваксини на AstraZeneca и Оксфордския университет, тъй като тя не е достатъчно ефективна за генериране на стаден имунитет. Това съобщи експертът от Дружеството по инфекциозни болести Ананда Раджа, предаде БГНЕС.

"Изграждането на стаден имунитет е много важно, тъй като именно това в крайна сметка ще спре циркулацията на вируса и ще ни помогне да се върнем към нормалния живот. Проблемът е, че разчитаме силно на ваксината на AstraZeneca и по-голямата част от австралийците ще бъдат ваксинирани с нея. Ефективността на лекарството, способно да формира стаден имунитет, трябва да бъде най-малко 70% или 80%", каза тя в ефира на 9News и отбеляза, че ефективността на ваксината на "AstraZeneca" е само 62,1%.

Ваксината на AstraZeneca, която е в центъра на ваксинационната стратегия на Австралия, е по-малко ефективна от тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, каза експертът.

Необходимостта от преразглеждане на националната имунизационна стратегия беше договорена в Австралийското общество по имунология, чийто президент, професор Стивън Търнър, заяви, че "настоящите резултати от клинични изпитвания на ваксината на AstraZeneca не позволяват широкото ѝ използване".

"Това не е ваксина, която бих използвал широко поради ниската й ефективност. На това лекарство не може да се разчита за стаден имунитет", заяви Търнър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес