Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Уолстрийт Джърнъл": Си Дзинпин задълбочава връзките с Путин, въпреки че публично се дистанцира

15 декември 2022, 11:46 часа • 2837 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин е наредил на правителството си да задълбочи икономическите връзки с Русия, въпреки че от месеци публично се дистанцира от Кремъл. Това съобщи "Уолстрийт Джърнъл" на 14 декември, позовавайки се на политически съветници от Пекин.

Според материала - двустранните търговски отношения вероятно ще бъдат допълнително укрепени с плановете на Китай да увеличи вноса на руски нефт и газ, както и да засили инвестициите си в руската железопътна и пристанищна инфраструктура. Тези стратегии "се превърнаха в спасителна линия за Москва в лицето на западния натиск", твърдят източниците на изданието.

През последните седмици изглеждаше, че Си се дистанцира от руския президент Владимир Путин на фона на предупрежденията на Запада да не застава на страната на Русия, чието ръководство води брутална война срещу Украйна. Това се видя особено добре по време на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия. Там двамата с американския президент Джо Байдън проведоха 3-часов разговор на четири очи, след което се противопоставиха твърдо против използването на ядрено оръжие в Украйна.

"Оттогава Китай се е насочил към затвърждаване на сътрудничеството (б.а. - с Русия)", посочва "Уолстрийт Джърнъл".

В статията се допълва, че увеличаването на финансовите трансакции в руска и китайска валута, а не в евро или долари, е помогнало на Пекин да разшири циркулацията на юана. Така двете авторитарни държави могат да се предпазят от потенциални бъдещи санкции.

САЩ заявиха, че не виждат признаци Китай да предоставя оръжия на Русия, но Пекин не е осъдил Москва за нахлуването ѝ в Украйна.

ОЩЕ: Мистериозни полети между Русия и Китай: Дава ли Си военно оборудване на Путин?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес