Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убиха руския посланик в Анкара при атентат? (ВИДЕО)*

19 декември 2016, 18:43 часа • 5736 прочитания

Неизвестни лица раниха в Анкара руския посланик Андрей Карлов, съобщи Daily Sabah. Дипломатът е настанен в болница. Според първоначалните съобщения раняването е от огнестрелно оръжие. Впоследствие стана ясно, че инцидентът е станал в художествена галерия, където се взривил въоръжен човек, съобщи БГНЕС.

Това станало по време на реч на посланика, при откриване на фотоизложбата "Русия през очите на турците". Съобщава се, че са чути изстрели, а нападателят е крещял: "Махайте се".

Първоначално информацията беше, че Карлов е ранен, но вече две големи руски информационни агенции твърдят, че е убит - и ТАСС, и РИА Новости. Впоследствие ТАСС промени информацията, твърдейки, че все още няма официално потвърждение за смъртта на Карлов. РИА Новости обаче съобщава, че Карлов е мъртъв.

Според ТАСС стрелбата е била насочена директно в Карлов. Руската информационна агенция съобщава за един стрелец, който е открил огън в момента, в който Карлов е започнал да произнася речта си по случай откриването на изложбата.

Интересен факт е, че говорителят на руското външно министерство Мария Захарова първоначално казва, че не е потвърдено, че Карлов е закаран в болница. На Карлов е оказана медицинска помощ на място, защото стрелбата е продължила. Захарова обясни и, че Русия поддържа непрестанна връзка с турските власти във връзка с инцидента.

Авторитетният американски вестник The Washington Post обаче твърдеше, че Карлов е ранен сериозно. Американската медия се позовава на турския канал NTV. Информацията от там е, че Карлов не е закаран веднага в болница, защото стрелбата е продължила. Съобщава се и за други ранени.

Според NTV нападателят е бил убит при престрелка с турската полиция. Фотограф на AP казва, че нападателят е стрелял осем пъти и е крещял "Аллах е велик".

Карлов поема поста на посланик от юли 2013 година. Преди това той е посланик в Северна Корея.

Засега няма групировка, която да е поела отговорност за нападението.

* Информацията е актуализирана

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес