Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турското посолство разгневи Израел: Свали знамето си в памет на лидера на "Хамас"

02 август 2024, 13:05 часа • 963 прочитания

Министърът на външните работи на Израел - Израел Кац - привиква турския зам.-посланик, за да му направи забележка, след като турското посолство в Тел Авив спусна знамето си наполовина в чест на убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания.

Още: Може ли иранци да са убили лидера на "Хамас" Исмаил Хания? (СНИМКИ)

Остра реакция от Израел

"Израел няма да приеме изрази на участие в траур за убиец като Исмаил Хания", каза Кац в изявление, публикувано от кабинета му и цитирано от The Times of Israel.

"Ако представителите на посолството искат да скърбят, нека отидат в Турция и да скърбят заедно с техния господар (Реджеп) Ердоган, който прегръща терористичната организация "Хамас" и подкрепя нейните убийствени действия", заяви още израелският топ дипломат.

Снимка: Реджеп Ердоган, Getty Images

Турция и Израел са в обтегнати отношения, откакто "Хамас" осъществи смъртоносната атака на 7 октомври 2023 г., а тя доведе до войната в Ивицата Газа: Израел е заплаха за мира и човечеството: Ердоган говори с папа Франциск.

Същевременно министърът на националната сигурност на Израел - ултранационалистът Итамар Бен Гвир - заяви, че служителите на посолството на Турция са добре дошли "да свалят изцяло знамето и да се върнат у дома".

Още: "С десетки ракети": "Хизбула" обстреля Северен Израел (ВИДЕО)

Припомняме, че Хания беше убит в иранската столица Техеран в края на юли, след като пристигна там за участие в церемонията по инаугурация на новия президент Масуд Пезешкиан. Версиите за убийството му се множат: The New York Times: Бомба, поставена два месеца преди това, е убила Хания.

Израел продължава да ликвидира ключови фигури от екстремистката организация: Трето ключово убийство: Ликвидиран е командирът на военното крило на "Хамас", хвали се Израел (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес