Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турските служби за сигурност неутрализираха особено опасна терористка от ПКК

19 септември 2023, 13:14 часа • 1977 прочитания

Турските спецлужби са неутрализирали особено опасна терористка, отговаряща за терористичната организация YPG/YPJ, в Мунбич в Северна Сирия.

Според източници от службите за сигурност Уман Дервиш с псевдоним "Сара/Сервин Дерик" и нейните охранители са били ликвидирани при специална операция.

Дервиш се е присъединила към терористичната организация ПКК през 1998 г. Тя е била организатор на терористични нападения, планирани в Турция. Отговорна е и за нападенията срещу военен персонал в зоните на операциите "Щитът на Ефрат" и "Маслинова клонка".

Още: Турските сили за сигурност убиха двама терористи

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че от 1984 г. насам, когато бойците на ПКК за първи път извършват кърваво престъпление в Турция, десетки хиляди турски служители на силите за сигурност и цивилни граждани са загинали от ръцете на тази убийствена организация.

Съединените щати и Европейският съюз са включили ПКК в списъците на терористичните организации.

Въпреки опитите на Анкара да намери начини за разрешаване на ситуацията, от юли 2015 г. терористичната организация ПКК възобнови въоръжените нападения.

През последните години ПКК се опитва да прехвърли отговорността за кървавите престъпления в региона върху своите разклонения. В Сирия терористите от ПКК се прикриват с имената PYD и YPG, а през последните две години се наричат "Сирийски демократични сили". В Иран ПКК действа като "Партия за свободен живот на Кюрдистан" (PJAK).

Още: Напрежение в Турция на кюрдски погребения

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес