Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският външен министър: Лозанският мирен договор трябва да се спазва

13 октомври 2016, 09:43 часа • 4939 прочитания

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че правителството на страната ще спазва Лозанския мирен договор от 1923 г., според който островите в Егейско море попадат под властта на Гърция, въпреки скорошната критика на президента на Турция Реджеп Ердоган към него, пише Ekathimerini.

„Всички страни трябва да спазват международните споразумения и договори, дори и да не ги харесват“, заяви Чавушоглу.

„Това не означава, че човек не може да изразява мнението си по това колко правилни и справедливи са тези споразумения“, добави той.

Преди седмици турският президент изрази мнение, че договорът от 1923 г., който установява границите на страната, е поражение за Турция.

Опитите на някои сили в Турция за преразглеждане на международното право ще доведат до негативни последствия, съобщи по-рано министерството на външните работи на Гърция.

МВнР на Турция разпространи изявление, че между Турция и Гърция има редица въпроси за Егейско море – не е определена морската граница в рамките на международния договор в частта за принадлежност на някои острови и скали.

Гърция счете това за опит за поставяне под въпрос на границата между двете страни.

„Очевидно управляващата партия в Турция се кара за чужд сарай. Някои хора у съседите искат да поведат Турция срещу международното право, което не е присъщо на европейска държава. Ревизионистката логика винаги води до негативни последствия и поражения“, съобщи МВнР на Гърция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес