Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският президент оспори Лозанския договор

30 септември 2016, 18:27 часа • 3059 прочитания

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган даде индикации, че Анкара е „раздала“ на Гърция острови в Егейско море на основание Лозанския договор от 1923 г., който определя границите на модерна Турция след разпадането на Османската империя, съобщава Protothema.

В реч пред местни представители на властта в Анкара Ердоган изрази съжаления за решенията, наложени с Лозанския договор.

„Някои се опитват да ни заблудят, като представят Лозана като победа“, подчерта президентът на Турция, цитиран от Protothema.

„В Лозана ние раздадохме острови, виковете от които се чуват и на нашите брегове, защото са разположени в Егейско море изключително близо до турското крайбрежие”, допълни Еердоган.

Гръцкото министерството на външните работи веднага реагира на коментарите на турския президент, съобщава електронното издание Ekathimerini.

„Всеки трябва да уважава Договора от Лозана, защото той е една реалност в цивилизования свят, която никой, включително Анкара, не може да игнорира“, коментира източник от гръцкото външно министерство.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес