Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски депутат: Страната е заплашена от нови терористични нападения

13 юли 2016, 18:10 часа • 1588 прочитания

Групировката Джабхат ан-Нусра през следващите дни ще започне серия от терористични атаки в Турция, вътрешният конфликт в Сирия се пренася в страната, а отговорността за това е главно на президента Реджеп Ердоган.

Това предупреди днес на пресконференция в парламента в Анкара депутатът от опозиционната Партия на националното действие Юмит Йоздаг.

Депутатът, който е представител на югоизточната провинция Газиантеп отправи това съобщение категорично, но отказа да назове източниците на сведението, преди това да направи правителството. /Фронтът за подкрепа на сирийския народ Нусра е ислямистка групировка и клон на Ал-Кайда в Сирия, обявен за терористична групировка през декември 2012 г. от САЩ, а година по-късно групировката официално се обявява за клон на Ал-Кайда/, уточнява БГНЕС.

„Проектът за турско гражданство на сирийските бежанци е налуден, той ще направи Турция мишена за нападенията на арабските сепаратисти. Още в следващите дни Ал Нусра стартира терористични удари, тъй като и тази групировка се стреми да установи собствена държава по подобие на ДАЕШ. Сирийският конфликт се разраства и се пренася в Турция, и главният виновник за това е Реджеп Ердоган. Има закони и регламенти, по силата на които може да се получи гражданство, но той и марионетките му тръбят, че то ще се дава само на високо-квалифицираните бежанци от Сирия. Това е гнусно намерение. Тези хора трябва да се завърнат в родината си и да я изградят отново, след като там се установи мирът“, заяви Йоздаг. Той припомни изложението на сепаратистите от ПКК неотдавна в Европейския парламент и обвини ЕС в двойни стандарти.

Това е безсрамно двуличие от страна на ЕС – не може да се бориш срещу тероризма на Ислямска държава и да понасяш последствията от ударите й, а да разрешаваш изложба на кюрдските терористи. Управляващата Партия на справедливостта и развитието обаче няма смислени отговори и реакции спрямо това безсрамие“, така депутатът остро нападна ЕП.

Той коментира и призива на Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народно-републиканската партия, за провеждане на референдум по въпроса за турското гражданство на сирийците и подчерта, че народът няма да подкрепи този проект. „Аллах да пази Турция и населението й, ако този чудовищен и налуден проект се осъществи. Президентският дворец и правителството се нуждаят спешно от стратегически съвети, разчитам на съотечествениците ни да се противопоставят на проекта. Повече от ясно е, че планът е с цел да се привлекат нови избиратели по пътя към смяната на управленския режим“, посочи депутатът.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес