Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски депутат се подигра с победата на Кончита Вурст на "Евровизия"

12 май 2014, 19:37 часа

Депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Волкан Бозкър се подигра днес на победата на австрийския травестит в конкурса Евровизия, като заяви, че е възхитен, че неговата страна не е участвала, нито е излъчила конкурса, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Когато виждам кандидата на Австрия, който е спечелил конкурса за песен Евровизия, аз съм възхитен, че ние не участваме вече в него, заяви Волкан Бозкър, председателят на парламентарната комисия по външни работи.

Победител в конкурса Евровизия тази година стана "брадатата дама" Кончита Вурст, чиято победа бе широко приветствана като послание за "толерантност" към хомосексуалната общност.

След като 34 пъти бе участвала в конкурса, Турция не представя свой кандидат за Евровизия от 2013 г. в знак на протест срещу системата на гласуване, която според нея е нечестна.

Турската държавна телевизия ТРТ, която се смята за много близка до ислямо-консервативното правителство, отказа да излъчи конкурса.

За разлика от много мюсюлмански страни, в Турция хомосексуалността не се наказва от закона, но хомофобията е широко разпространена и често пъти е придружена от прояви на насилие.

През 2010 г. турският министър, отговарящ за семейството и жените, г-жа Алийе Селма Каваф, член на Партията на справедливостта и развитието, бе определила хомосексуалността ката болест, която трябва да бъде лекувана, което предизвика възмущение сред гей активистите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес