Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция уволни кмет заради предполагаеми "терористични" връзки

03 юни 2024, 13:59 часа • 992 прочитания

Прокюрдски кмет е бил уволнен и заменен от местен управител заради предполагаема принадлежност към „терористична“ организация, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Турция.

Уволнение на прокюрдски кмет

Това е първото уволнение на прокюрдски кмет след местните избори на 31 март, на които прокюрдската партия ДЕМ получи контрол над 77 общини в Турция.

ОЩЕ: Ердоган: Няма да позволим терористите да създадат организации в Сирия (ВИДЕО)

"Мехмет Сидик Акис беше освободен от функциите си като временна мярка и беше задържан за принадлежност към терористична организация", съобщи министерството в социалната мрежа "X".

На мястото на Акис е назначен Али Челик, управител на югоизточния град Хаккари, съобщиха от министерството.

На местните избори през март ДЕМ - обвинявана от турското правителство във връзки със забранени кюрдски бойци - получи контрол над местните власти в няколко големи града в югоизточната част на Турция с кюрдско мнозинство, включително най-големия град в региона - Диарбекир.

ОЩЕ: Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Повече от 50 кметове, избрани в югоизточната част на страната на местните избори през 2019 г. с листата на HDP (сега ДЕМ, бяха лишени от длъжност и заменени от назначени от държавата администратори заради предполагаеми връзки с кюрдски бойци.

Действията следват опита за преврат през 2016 г. срещу правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, който предизвика масови репресии срещу опоненти от всякакъв характер, пише БГНЕС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес