Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция удължи извънредното положение

04 януари 2017, 07:37 часа • 1167 прочитания

Турският парламент одобри удължаване с три месеца на извънредното положение в страната. То бе въведено след опита за преврат през юли, който се провали. Решението на Меджилиса за още три месеца извънредни пълномощия за силите за сигурност беше взето три дни след смъртоносната новогодишна атака срещу нощния клуб в Истанбул.

Прилагането на извънредно положение в Турция доведе до арести на най-малко 37 000 души и предизвика загрижеността на Европейския съюз. Тези мерки вече бяха удължавани веднъж и страната трябваше да се върне към нормално правоприлагане на 19 януари.

Извънредното положение бе въведено в Турция на 21 юли 2016 година след провала на опита за военен преврат, после беше гласувано продължението му от 19 октомври. В рамките на мащабното разследване за участие в организацията на ФЕТО на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен през последните 5 месеца бяха арестувани 41 326 души и задържани други 103 850 заподозрени по данни на Анадолската агенция, предаде БГНЕС.

Поради липса на доказателства за участие в терористична дейност министерството на правосъдието прие решение за освобождаването на 10 265 арестувани. Сред пуснатите на свобода и възстановени на работа са 1 областен управител, 4 заместници, 1 066 военни, 583 полицейски сътрудници, двама председатели на общински съвети, 158 съдии и прокурори, двама членове на Висшия съдебен съвет, един член на Държавния съвет и 8 магистрати от Върховния съд.

В словото си пред парламента във вторник (3 януари) премиерът Бинали Йълдъръм подчерта, че определени сили се опитват да внесат разкол в турското общество на базата на битовите и религиозните различия. Турция е правова държава, където представителите на всички религии се намират под защитата на закона, посочи той по повод терористичния акт в Истанбул в новогодишната нощ. „За 133 дни в хода на операцията "Щит на Ефрат" в Сирия са ликвидирани 1 270 бойци на ДАЕШ, но като прибавим и числото на заловените терористи, броят им нараства до 1 571“, посочи Йълдъръм. Той обвини световната общност в бездействие и празнословие срещу ислямските джихадисти и подчерта, че истинската борба с тях води единствено Турция. САЩ не правят нищо в тази борба, както и всички останали, само едно пустословие, заяви премиерът. Той посочи, че през тази седмица ще внесе в парламента законопроект за продължаване на мисията на турските миротворци в Афганистан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес