Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция смята да отвори посолство в Източен Йерусалим

17 декември 2017, 17:11 часа • 2356 прочитания

Турция смята да отвори свое посолство в Палестинската автономия в Източен Йерусалим, пише вестник Hurriyet, като се позовава на изказване на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, направено в неделя, 17 декември.

По време на партийна среща на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, проведена в провинция Караман, Ердоган е отбелязал, че „ние вече признахме Източен Йерусалим за столица на Палестинската автономия, но все още не сме отворили свое посолство там, тъй като Йерусалим се намира под окупация“.

Държавният глава добави, че „с божията помощ, ние скоро ще отворим свое посолство там“, предаде Фокус.

Припомняме, че на 6 декември американският държавен глава Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, решение, което предизвика остра международна реакция. В сряда, 13 декември, в Истанбул бе проведена среща на организацията за Ислямско сътрудничество, като държавите членки припознаха Източен Йерусалим за столица на Палестинската автономия.

Източната част на спорния град попадна под контрола на израелската армия след Шестдневната война от 1967 г. По-късно Израел анексира Източен Йерусалим, действие, което бе осъдено и остана непризнато от международната общност.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес