Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция си присвоявала сирийски антики

11 декември 2015, 16:58 часа • 6088 прочитания

Ръководителят на сирийската държавна агенция по опазване на древните паметници Маамун Абдулкарим обвини Турция в присвояване на похитени от Сирия ценности.

Освен това той споменал отказа на Анкара да предостави информация за местонахождението на откраднатите антики, съобщава Reuters.

По думите на Абдулкарим именно в Турция били изнесени ценни артефакти от Палмира, както и намиращиия се на границата с Ирак древен град Мари.

"В Турция са открити повече от 2000 артефакта, изнесени от Сирия. Турция отказва да ги нанесе в каталог и да ни ги върне, властите на страната не правят нищо", заявил Абдулкарим. Той добавил, че за 2015 година властите на Сирия са конфискували на границата около 6500 древни артефакта, които се опитвали да изнесат в Йордания, Ливан и Турция.

В турското министерство на културата нарекли обвиненията безпочвени, като заявили, че Анкара води диалог с Дамаск за връщането на изнесените от Сирия ценности.

През ноември 2015 година американските учени разказаха, че не само терористите от "Ислямска държава" ограбват сирийските антики, но и представители на други групировки.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес