Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция поставя нови ПВО системи в Сирия, ЕС с условие към Ердоган

10 март 2020, 11:10 часа • 9858 прочитания

Tурция ще разположи в Сирия ПВО системи с малък и среден обсег, произведени от турски компании.

Поради нарастващата ескалация на напрежението в сирийската провинция Идлиб, в Сирия турските военни ще разположат през следващата седмица ПВО системата с малък обсег HİSAR-A. В съвсем скоро време след това в Сирия ще бъде прехвърлена и системата със среден обсег HİSAR-O.

Двете ПВО системи са разработени от компаниите ASELSAN и ROKETSAN.

Двете системи ще са на бойното поле като част от операцията „Пролетен щит“, започната миналата неделя в северозапдната сирийска провинция Идлиб.

Понастоящем турските части в Сирия разполагат само с ПВО системата с малък обсег Korkut, която може да изстрелва 1100 снаряда в минута и да поразява цели на разстояние до 4 км.

Европейският съюз пък поиска Турция да спре мигрантския натиск по границата с Гърция, стана ясно от изказването на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Припомняме, че вчера турският президент Ердоган отново поиска от НАТО „конкретна подкрепа“ за Сирия. Изявлението му дойде след срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел,

„Събитията на гръцко-турската граница изглеждат като политически мотивиран натиск по външната граница на ЕС“, каза още тя, цитирана от Ройтерс. „Намирането на решение на ситуацията е невъзможно без прекратяване на този натиск по границата", заяви Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен увери, че споразумението между ЕС и Турция остава в сила след срещата с Ердоган. Ще бъде създадена съвместна група начело с върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, която ще изяснява как се прилага то, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше домакин на срещата в Брюксел.

ЕС досега не е предложил подкрепа за турските операции. НАТО също по-рано се разграничи от турските действия в района. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви след срещата с Ердоган, че организацията вече е инвестирала над 5 млрд. долара в Турция.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес