Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция обяви за персона нон грата главния редактор на голяма руска медия

20 април 2016, 08:40 часа • 1655 прочитания

Турските власти са забранили на главния редактор на руската агенция Sputnik-Турция, Турал Керимов да влиза в страната и са го лишили от акредитацията му, предаде БГНЕС.

При пристигането му на летище „Ататюрк“ в Истанбул, Керимов е бил задържан около час, без обяснение, е споделил той пред РИА Новости. След това му е връчен документ, в който се посочва, без всякакви обяснения, че има забрана за влизането му в Турция. Иззета му е журналистическата карта и акредитацията , след което е бил помолен да се върне в Русия с първия полет.

Сайтът на "Спутник" бе блокиран в Турция на 14 април, часове след като руският президент Владимир Путин отправи в предаването "Пряк ефир" остри критики към политиката на турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Отношенията между Анкара и Москва се изостриха, след като през ноември миналата година Турция свали руски военен самолет до Сирия с обяснението, че е навлязъл неправомерно във въздушното й пространство. Москва подкрепя дългогодишния си съюзник сирийския президент Башар Асад, докато според Анкара той е диктатор, който трябва да бъде отстранен.

След инцидента Русия наложи санкции на Турция и търговският обмен между държавите значително намаля.

Държавните руски медии възприеха враждебен тон към Анкара. Миналия месец един от най-тиражните вестници "Комсомолская правда" излезе с материал, озаглавен "Турция никога не е била и никога няма да бъде приятел на Русия".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес