Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп взел решението за Йерусалим без участието на Израел

07 декември 2017, 11:00 часа • 1650 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп е взел решението да признае Йерусалим за столица на Израел без участието на израелските власти.

Това заяви постоянният представител на САЩ за ООН Ники Хейли в ефира на американската новинарска телевизия Fox News.

„Това решение не е взето с участието на израелските власти. Това е решение, взето от президента в името на американския народ“, отбеляза тя.

Хейли смята, че този ход е изисквал голяма доза смелост от страна на Тръмп. „Мъжество – това не значи да правиш това, което всички очакват. Мъжеството е да правиш това, което смяташ за правилно. Точно така трябва да се постъпва“, добави тя.

Американския дипломат обясни, че решението на Тръмп да признае официално Йерусалим за столица на Израел не означава, че той има намерение да се намесва във въпроса за окончателния статут на Свещения град, предаде Фокус.

„Ние не предприемаме нищо по въпроса за окончателния статут на Йерусалим. Това трябва да решат между себе си израелците и палестинците“, подчерта Хейли.

„Това решение (на президента на САЩ) няма да стане преграда по пътя на мирния процес (в Близкия Изток). Въпросът, как ще бъде проведен мирния процес, ще се дели ли Йерусалим или не – трябва да бъде решен само от две страни“, допълни тя.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес