Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп се скри - няма да присъства на местенето на посолството на САЩ в Йерусалим

08 май 2018, 07:14 часа • 2228 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп няма да присъства на церемонията по преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, предаде БГНЕС.

Белият дом обяви състава на делегацията, която ще присъства на церемонията по откриването на новото посолство. Тя ще бъде ръководена от заместник-държавния секретар Джон Съливан и в нея ще участва дъщерята на Доналд Тръмп и негов съветник Иванка Тръмп със съпруга си Джаред Къшнър. Други членове на делегацията са представителят на американския президент за Близкия изток Джейсън Грийнблат и американският министър на финансите Стивън Мнучин.

Церемонията по преместването на американското посолство е предвидена за 14 май, за да съвпадне със 70-тата годишнина от основаването на държавата Израел.

В началото на март по време на посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху в САЩ, Тръмп спомена, че може и да присъства на церемонията. Това каза и преди 10 дни по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел. Той изрази гордостта си от това, че е имал смелостта, за разлика от своите предшественици, да признае Йерусалим за столица на Израел.

Признаването на Йерусалим за столица е голям удар срещу Палестина, чиито лидери искат анексираният Източен Йерусалим за столица на независимата държава Палестина.

Междувременно Тръмп поздрави Владимир Путин с встъпването му в длъжност като президент на Русия. Той изрази надежда за скорошно нормализиране на отношенията между Вашингтон и Москва. "Президентът го поздравява и с нетърпение очаква времето, когато ние, както се надяваме, ще успеем да нормализираме отношенията си с Русия", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс на редовен брифинг.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес