Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп декларира, че ще изтегли американците от Сирия и Афганистан, но не и от Ирак

04 февруари 2019, 05:55 часа • 1966 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп отново потвърди желанието си изтегли американските военни от "безкрайните войни“ в Сирия и Афганистан в поредно интервю. Но той подчерта, че ще остане в Ирак, за да държи под око Иран, предаде БГНЕС.

Тръмп цитира високата цена в кръв и пари, които страната е трябвало да плати за годините битки в Афганистан. "Време е", каза той в интервю за предаването на CBS. "Ние виждаме какво стана с талибаните. Те искат мир. Те са уморени. Всички са уморени".

Коментарите на Тръмп идват в момент, когато ръководителят на американското разузнаване предупреди, че подобно изтегляне от Афганистан и Сирия може да позволи на "Ал Кайда" и "Ислямска държава" да се активизират. Но американският президент изглежда е безразличен към редкия републикански отпор, като твърди, че връщането на войниците у дома "е до голяма степен" причината той да бъде избран. Той заяви, че скоро ще обяви изтегляне "на 100% от халифата" веднъж, след като се приключи с групите на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

"Ние сме на 99% сега. Ще бъдем и на 100%", каза Тръмп, който се очаква да обяви това по време на годишното си обръщение към страната във вторник (5 февруари).

В интервюто си той заяви, че ако екстремистите се активизират „ние ще се върнем, ако се налага".  "Но няма да поддържаме войска там, защото те имат малко хора. Или дори ако имат малко повече хора", каза Тръмп.

Той обаче сподели, че САЩ няма да оставят базите си в Ирак. "Ние изхарчихме цяло състояние, за да построим тази невероятна база. Може и да я запазим. И една от причините да искаме да я запазим е, за да наблюдаваме Иран, защото истинският проблем е Иран", обясни Тръмп.

Според него американското военно присъствие в Ирак е "перфектно разположено, така че да наблюдава за проблеми във всички части на Близкия Изток".

"Ние ще наблюдаваме и ще гледаме ако има проблеми, ако някой прави ядрени оръжия или други неща ние ще знаем преди тях", заяви американският президент.

Според Тръмп в Афганистан, че ще останат разузнавателни елементи "и ще видим дали се заформя гнездо и ако да ще направим нещо за това".

"Ние трябва да излезем от тези безкрайни войни и да върнем нашите хора у дома. Но това не означава, че няма да наблюдаваме. Ние ще наблюдаваме и ще наблюдаваме внимателно", повтори той.

Същевременно Али Ал Ганами, член на комисията по отбрана в иракския парламент, се закани, че страната му няма да позволи на САЩ да я използва като плацдарм за собствени цели. Ганами заяви, че Ирак е суверенна страна и Доналд Тръмп не може да прави едностранно планове за американско военно присъствие там.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес