Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима загинали и десетки ранени след атентат в джамия в Кабул

18 август 2022, 07:41 часа • 2762 прочитания

В афганистанската столица Кабул избухна взрив в джамия, пълна с поклонници, в резултат на което бяха убити най-малко трима души, а десетки са ранени.

Експлозията е станала в момент, когато хората са извършвали вечерни молитви в джамията в северозападния квартал на Кабул.

Италианската неправителствена организация "Спешна помощ", която управлява болница в Кабул, съобщи, че е приела 27 пострадали, като сред тях трима и трима загинали. Сред пострадалите са и пет деца, включително седемгодишно.

Правителственият говорител на талибаните Забихула Муджахид потвърди, че има загинали и ранени при взрива, но не уточни колко са те. "Извършителите на това престъпление скоро ще бъдат наказани", заяви той в Twitter.

Взривът в сряда става близо седмица след самоубийствен атентат, при който беше убит висш талибански духовник в медресето му в Кабул. На 11 август атентатор-самоубиец се взриви в медресето на духовника Рахимула Хакани, който беше убит заедно с брат си. За нападението пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава".

Откакто талибаните поеха властта преди година, насилието в цялата страна значително намаля. Въпреки това ИД редовно извършва нападения, насочени предимно срещу малцинствени общности като шиити, суфии и сикхи.

Талибаните твърдят, че са разгромили ИД, но експертите твърдят, че групировката продължава да бъде основно предизвикателство за сигурността на твърдолинейните ислямисти.

Миналата седмица високопоставен талибански духовник, известен с пламенните си речи срещу ИД, беше убит в медресето си в афганистанската столица при самоубийствен атентат, за който отговорност пое джихадистката групировка.

Рахимула Хакани е преживял поне два предишни опита за убийство - включително един в Пакистан през октомври 2020 г., пише БГНЕС.

ОЩЕ: Нов атентат в джамия в Кабул: Общо 25 загинали и ранени

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес