Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трето ключово убийство: Ликвидиран е командирът на военното крило на "Хамас", хвали се Израел (ВИДЕО)

01 август 2024, 12:29 часа • 1523 прочитания

Мохамед Дейф - командир на военното крило на "Хамас", е бил убит при израелски въздушен удар в южната част на Ивицата Газа миналия месец. Това потвърдиха днес, 1 август, Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), след като Дейф беше мишена на удара им на 13 юли, за който екстремистите в анклава обвиниха Израел за множество цивилни жертви.

Още: Стотици жертви и ранени при удар в Газа. Израел: Целихме се в двама командири на "Хамас"

Нови данни доказали смъртта на Дейф

Военните от ЦАХАЛ твърдят, че са получили разузнавателна информация през последните няколко часа, потвърждаваща смъртта на началника на генералния щаб на "Хамас". Той се е намирал в комплекс, принадлежащ на Рафаа Саламех - командир на бригадата „Хан Юнис“ на "Хамас", в района на Хан Юнис на 13 юли.

Още: NYT: Върховният лидер на Иран е наредил директен удар по Израел

Ден по-късно смъртта на Саламех беше потвърдена от военните, но ЦАХАЛ заявиха, че не разполагат с окончателна информация относно Дейф.

Израелските военни сега смятат, че разузнавателните данни, според които Дейф е пристигнал в комплекса, са били много точни и че той и Саламех са били заедно в сградата. Тя е била подложена на обстрел с няколко тежки боеприпаса.

Израелски изтребители са патрулирали над комплекса в продължение на половин ден преди нанасянето на удара. След като военните потвърждават информацията, че Дейф е пристигнал в комплекса, самолетите получават заповед за нанасяне на удар, който е извършен само за няколко минути, пише The Times of Israel.

ЦАХАЛ публикуваха и кадри от удара:

Още: Стоим и чакаме: Сценарии за бъдещето и нова война в Близкия изток

Мохамед Дейф - отдавна издирвана фигура

58-годишният Мохамед Дейф, който командва бригадите "Из-ал-дин-ал-Касам" в продължение на повече от две десетилетия, отдавна е една от най-издирваните от Израел фигури на терористите.

Той е архитект на нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г. - най-смъртоносната атака в историята на страната, при която бяха убити около 1200 души, а други 251 бяха отвлечени в Газа като заложници.

Министърът на отбраната на Израел - Йоав Галант - заяви, че потвърждението за убийството на военния командир на "Хамас" е „голяма стъпка“ към ликвидирането на терористичната групировка.

„Убийството на главния убиец Мохамед Дейф, „Бин Ладен на Газа“, на 13 юли 2024 г. е голяма стъпка по пътя към изкореняването на "Хамас" като военна и правителствена организация и към постигането на целите на войната, които си поставихме“, написа Галант в профила си в X.

Данните за убийството на Дейф идват само няколко дни след удара в Техеран, който уби лидера на "Хамас" Исмаил Хания, и атаката по ливанската столица Бейрут, довела до смъртта на най-високопоставения командир на "Хизбула" Фуад Шукр.

Още: Нетаняху: Израел ще отговори със сила на всяка атака

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес