Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The New York Times: Иран може да не отговори на израелска атака, но е готов и да ескалира

25 октомври 2024, 12:20 часа • 593 прочитания

Иран ще преглътне евентуална операция на Израел, която се смята, че Тел Авив готви заради втората масирана иранска ракетна атака срещу Израел, но само ако тя не е значителна по мащаб. Ако обаче Израел (опита да) удари обекти, свързани с иранската ядрена програма или важни ирански петролни мощности, отговорът на Иран ще е много сериозен. Това твърди The New York Times в свой материал.

Според информацията, лично аятолах Хаменей наредил на иранските военни да разработят планове за отговор на израелска военна операция – това твърдят четири ирански източника, включително два от Революционната гвардия на Иран (елитната военна сила на аятолаха) пред американската медия. В най-лошия вариант, иранският отговор щял да бъде следният: Иран да изстреля 1000 и повече ракети по цели в Израел. Ако обаче израелците обстрелят някои ирански военни бази и оръжейни складове, Техеран можело и да не направи нищо впоследствие.

Още: Израел започва война с Иран: Какво ще направят Русия и Китай?

Официалната позиция на Иран като цяло е, че не иска пълномащабна война с Израел. Доста обаче зависи и от действията на отсрещната страна.

В последно време Техеран отправя предупреждения и към арабските си съседи, че ако съдействат на Тел Авив за военна операция (например да позволят през тяхно въздушно пространство да прелетят ракети и дронове), то те ще станат легитимна иранска цел. На пресконференция в Кувейт иранският зам.-външен министър Абас Арачи каза, че Иран е получил уверения от съседни държави, че няма да позволят на израелски изтребители да ползват тяхното въздушно пространство за атака.

Още: Взривове в района на ядрения комплекс на Иран в Исфахан (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес