Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайван: Китай провежда боен патрул след последните продажби на оръжие от САЩ

27 октомври 2024, 15:50 часа • 604 прочитания

Китай изпрати изтребители и безпилотни самолети като част от „съвместен патрул за бойна готовност“ около Тайван, съобщи Тайпе. Същевременно Пекин осъжда последния кръг от продажби на оръжия от САЩ на острова.

На 25 октомври Държавният департамент на САЩ одобри пакет за продажба на оръжия за Тайван на стойност 2 млрд. долара, включващ модерни ракетни системи земя-въздух и радари. Сделката предстои да бъде одобрена от Конгреса, предаде БГНЕС.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че на 27 октомври е засекло 19 китайски самолета, включително изтребители и безпилотни летателни апарати, да летят близо до острова в продължение на близо 4 часа като част от „съвместен патрул за бойна готовност“ на Пекин с военни кораби. Това е третият подобен патрул, за който съобщава Министерството на отбраната на Тайван този месец.

Още: Си Дзинпин с послание преди БРИКС: Посети острова на последната битка между Китай и Тайван

„Тайванските военни внимателно наблюдаваха ситуацията със съвместни системи за разузнаване, наблюдение и разузнаване, като разположиха самолети, военни кораби и брегови ракетни системи като подходящ отговор“, заяви министерството.

Службата по въпросите на Тайван в Пекин заяви, че последният пакет оръжия показва, че Вашингтон „отново и отново противоречи на обещанията на своите лидери да не подкрепя „независимостта на Тайван“ и вреди на мира и стабилността в региона на Тайванския проток“. „Независимостта на Тайван„ е толкова несъвместима с мира в пролива, колкото огънят с водата“, заяви говорителят Жу Фенглян. „Призоваваме САЩ да спрат да въоръжават Тайван и да спрат да изпращат погрешни сигнали на силите за „независимост на Тайван“.

На 26 октомври Министерството на външните работи на Пекин осъди оръжейния пакет и обяви, че е „подало тържествени заявления“ до Съединените щати. Говорител на министерството добави, че Пекин ще „предприеме всички необходими мерки, за да защити твърдо националния суверенитет, сигурност и териториална цялост“.

Още: Китай започна учения с бойна стрелба срещу Тайван (ВИДЕО)

Ден по-рано министерството на отбраната на Тайпе изрази „искрената си благодарност“ за продажбата, като съобщи, че тя „ще помогне на армията да продължи да подобрява отбранителната си устойчивост и съвместно да поддържа мира и стабилността в Тайванския проток“.

Китай претендира, че Тайван е част от неговата територия, и отказва да изключи възможността да използва сила, за да постави самоуправляващия се остров под свой контрол. Пекин поддържа почти ежедневно присъствие на изтребители, дронове и военни кораби около демократичния остров и този месец проведе мащабни военни учения в близост до Тайван.

Още: Обкръжение: Китай започна военни учения около Тайван (ВИДЕО)

На 15 октомври Тайван съобщи, че е открил 153 китайски военни самолета през предходните 25 часа - най-много за един ден. Съединените щати са ключов партньор и доставчик на оръжия на Тайпе, въпреки че нямат официални дипломатически отношения с острова. През септември Пекин наложи санкции на американски отбранителни компании в отговор на одобрението на Вашингтон за продажба на военно оборудване на Тайван.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес