Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Китай да сътрудничи повече за изследването на произхода на вируса

16 юли 2021, 01:00 часа • 2129 прочитания

Ръководителят на Световната здравна организация призова Китай да съдейства на международната общност в разследването на СЗО за произхода на COVID-19. Ръководителят на организацияна д-р Тедрос Аданом Гебрейесус призова за повече достъп до информация и прозрачност, пише БГНЕС.

Първата фаза на разследването на СЗО приключи през февруари. То стигна до заключението, че е малко вероятно вирусът да е дошъл от лаборатория в Ухан, Китай и че вероятно е произлязъл от прилепи.

В изказването си в Женева председателят на СЗО заяви, че неговите специалисти се нуждаят от достъп до първични данни за пациентите от преди началото на пандемията този път. Китай не сподели тези данни с екипа на СЗО по време на първото разследване, добави той. Той също така призова за ясна информация за работата на лабораторията във Ухан, заявявайки, че като медицински специалист знае, че могат да се случат инциденти. 

Това е най-силната индикация досега, че СЗО все още обмисля теорията за изтичане на вируса от лаборатории, въпреки че нейните експерти официално заявиха, че това е малко вероятно, съобщава Би Би Си.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес