Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на Ердоган разкри, че готвачите чужденци в Турция са шпиони

08 декември 2016, 16:01 часа • 1954 прочитания

Виден съветник на турския президент Реджеп Ердоган забърка бълбукащ скандал с предположението, че чуждестранните майстор готвачи в телевизионните шоута са шпиони под прикритие.

„Онзи ден гледах предаване – имаше англичанин и италианец, които пътуваха от село на село и приготвяха изтънчени ястия от Анадола”, каза Игит Булут, който съветва Ердоган по икономическите въпроси.

„Защо англичани и италианци обикалят из анадолските и тракийските села? Какъв е смисълът? Те събират информация!”, подчерта Булут в интервю с проправителствената медия „Хабер”.

Сънародниците ни са доверчиви. Отварят им вратите си, разкриват им тайните си, казват им къде са близката военновъздушна база или склад за боеприпаси и как да влязат и да излязат от селото”, разкрива съветникът на президента.

Призовавайки хората да са нащрек, Булут добавя: „Моля, не ми казвайте, че това е теория на конспирацията и преувеличавам!”.

Няколко турски телевизионни канала са наели чужденци, които любознателно обикалят из страната и навсякъде, кадето спрат, изразяват учудването си колко вкусна е храната и колко гостоприемни са хората, отбелязва още AFP.

Според турските медии Булут визира частния телевизионен канал NTV и предаването му „Вкусове от Европа до Анадола”, с водещи холандецът Вилко ван Херпен и италианецът Данило Зана. Шоуто представя и проекти, реализирани в Турция с подкрепата на ЕС.

Булут е бивш журналист, който стана съветник на Ердоган през 2013 година, докато той беше премиер, пише БГНЕС.

Съветникът си спечели лоша слава по време на протестите срещу Ердоган през 2013 година, когато предположи, че митингите са организирани от германската авиокомпания „Луфтханза” и, че опоненти на Ердоган се опитват да го убият чрез телекинеза.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес