Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Същинската част на мирната конференция за Сирия започва

24 януари 2014, 10:14 часа • 15289 прочитания

Днес, 24 януари, воюващите в Сирия страни трябва да проведат първите разговори относно продължаващите кръвопролития. Най-вероятно разговорите ще бъдат дълги и трудни с малки надежди за успех.

Събрани на едно място от ООН, Русия и САЩ, делегациите на режима на президента Башар Асад и опозицията, която иска да го свали от власт, трябва да седнат на масата за преговори. Специалният пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими проведе срещи при закрити врата и с двете страни, за да постави основите за преки преговори, но почти няма детайли за резултата от разговорите. Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ съобщи, че Брахими иска да проведе нови срещи с враждуващите сирийски страни днес, пише БГНЕС.

"Той се надява да ги събере на една маса утре и ще видим какво ще се случи. Знаехме, че това няма да бъде лесен процес", казва служителят.

Според дипломатически източници, Брахими ще събере двете страни в една и съща зала в централата на ООН в Женева. Брахими ще произнесе встъпителна реч, която трябва да продължи около 30 минути, а сирийските делегации няма да имат думата по време на сесията за откриването.

Първият кръг от разговори трябва да продължи "до края на следващата седмица… но може да се провали още в петък", съобщава западен дипломат.

Организираната от ООН конференция, най-големите дипломатически усилия за разрешаване на продължаващата опустошителна гражданска война в Сирия, започна в Монтрьо в сряда, 22 януари, с разгорещени разногласия между двете страни и световните сили. Очакванията за пробив в дискусиите са много ниски. Преговорите може да продължат до 10 дни, но според дипломати, самото събиране на двете стани на едно място за първи път е знак за прогрес и може да бъде важна стъпка.

"Започнахме процеса, фактът, че събрахме двете страни в една зала, е от голямо значение, присъствието им в Женева е от голямо значение.

Без признаци за готовност за сериозни отстъпки, посредниците ще опит да постигнат краткосрочни споразумения, за да не спира процесът, включително и за прекратяване на огъня в различни региони, по-свободния достъп за хуманитарна помощ и размяна на затворници.

Опозицията пристигна в Швейцария с една-единствена цел: да свали Асад, а режимът заяви, че разговори за сваляне на сирийския лидер са "червена линия", която няма да прекрачи.

Стартът на конференцията бе белязан от размяна на гневни реплики. Сирийският външен министър заклейми опозицията като "предатели" и агенти на чужди правителства. Бан Ки Мун призова двете страни да се сътрудничат с думите: "Достатъчно. Време е преговорите да започнат".

Сирийската гражданска война е отнела живота на повече от 130 000 души, а милиони са принудени да напуснат дома. Режимът на Асад, подкрепян шиити алевити, се изправи срещу сунитските бунтовници, което разтърси голяма част от Близкия Изток. Шиитски Иран и ливанската шиитска организация "Хизбула" подкрепят Асад. Преобладаващо сунитските заливни монархии са на страната на опозицията. Чести актове на насилие има и в съседните държави, най-вече в Ирак и Ливан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес