Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици израелски полицаи са разположени в Стария град на Йерусалим

08 декември 2017, 12:22 часа • 2190 прочитания

Израел разположи допълнително стотици полицаи в и около Стария град в Йерусалим, за да гарантират сигурността в деня на петъчната молитва, съобщи говорителят на полицията Мики Розенфелд, цитиран от ТАСС.

Мерките са взети след сблъсъците на израелски войници с палестинци в четвъртък, излезли на протести срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там.

Рано в петък обстановката в Стария град беше спокойна. Там се намира джамията Ал Акса, където хиляди се стичат за петъчната молитва.

Палестинското движение "Хамас", което управлява ивицата Газа, призова за „ден на гнева” в петък и се очакват масови протести.

Actualno.com през юни американският Сенат одобри резолюция, с която призова администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 г. закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999 г.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона с нарочна заповед на всеки 6 месеца, като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците.

Статутът на Йерусалим е един от основните източници на разногласия в израелско-палестинския конфликт. Палестинците се стремят да обявят източната част на града за свой център, а Израел смята Йерусалим за своя "единна и неделима" столица.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес