Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Хага Китай няма историческо право върху Южнокитайско море

12 юли 2016, 14:49 часа • 2145 прочитания

Китай няма основания да претендира за „историческо право” върху островите в Южнокитайско море. При създаването на военни постове в оспорваните води тази година, Пекин е нарушил суверенитета на Филипините. Това гласи решение на международния трибунал в Хага, цитирано от АФП.

Почти веднага китайските власти реагираха на решението, като обявиха, че „не го приемат и признават”. Пекин не участва в процеса и защитава позицията, че трибуналът няма юрисдикция по въпроса.

Китай смята по-голямата част от Южнокитайско море за своя територия, включително острови, които са в близост до други страни като Филипините. Претенциите са основани на китайски карти от 40-те години на миналия век.

Според арбитража в Хага основанията на Пекин не са легитимни и страната няма исторически права върху морската територия.

Във филипинската столица Манила, от където внесоха искането, приветстваха решението.

По време на управлението на администрацията на предишния филипински президент Бениньо Акино, Манила подаде съдебния иск в рамките на трибунал на ООН в Хага, оспорващ исканията на Китай за контрол на почти всички територии от стратегическа важност в Южнокитайско море.

Претенциите на Пекин достигат почти до бреговете на Филипините, както и на други южноазиатски държави. В същото време през последните години китайските власти построиха голям изкуствен остров в спорните територии, за да подкрепят исканията си.

Новата власт в Манила в лицето на президента Родриго Дутерте има по-компромисен подход спрямо Китай от Акино.

Предишният държавен глава отказваше провеждането на директни преговори с Пекин и сравняваше техните действия с марша на нацистка Германия през Европа по време на Втората световна война, предаде БГНЕС.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес