Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смъртна присъда за канадец в Китай - дали е заради случая "Huawei"?

15 януари 2019, 05:55 часа • 8777 прочитания

Китайски съд осъди на смърт канадски гражданин, след като първоначалната присъда беше 15 години затвор, но при обжалването китайската прокуратура наложи мнението си, че трябва да има по-тежка присъда, предаде The Independent.

Осъденият е Робърт Лойд Шеленбергер – за нарткотрафик. Той може да обжалва присъдата си.

Канадецът попадна в лапите на китайското правосъдие още през 2014 година, като тогава случаят изобщо не представляваше кой знае какъв интерес за западните медии. Сега обаче, предвид скандала с Huawei и арестуваният финансов директор на компанията Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на технологичния гигант, на присъдата се гледа по по-различен начин.

След ареста на Уанджоу в Канада по искане на САЩ – заради подозрение за нарушаване на американските санкции срещу Иран от страна на Huawei, Китай арестува на свой ред двама канадци – за престъпления, нарушаващи китайската национална сигурност. Сега има основание да се счита, че присъдата на Шеленбергер е начин да се засили дипломатическия натиск върху Канада. Пекин вече предупреди Отава, че ще има сериозни последствия заради ареста на Уанджоу.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес