Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След удар с дрон: САЩ ликвидира лидер на проиранска въоръжена група в Багдад

07 февруари 2024, 23:35 часа • 3755 прочитания

Дрон е нанесъл удар по джип в източната част на иракската столица Багдад и е убил командира на движението "Катаиб Хизбула". Това съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Още: "Катаиб Хизбула" прекратява военните операции срещу силите на САЩ

Движението е смятано за част от "Хашд аш Шааби", която е коалиция от бивши паравоенни бойци. Те са включени в редовните части на иракската армия, която обединява проиранските въоръжени групи.

Атаката се случва на фона на взривоопасна регионална обстановка, при която САЩ нанасят удари срещу проирански въоръжени групи, отбелязва агенцията.

Още: Нова атака с дрон по най-голямата американска военна база в Сирия

"Дрон изстреля три ракети срещу джип в източния багдадски квартал Мащал", съобщава източник, пожелал анонимност. Друг потвърждава, че в джипа е пътувал лидерът на Хашд аш Шааби. Според още един източник са загинали най-малко трима души.

Още: Ирак ли ще е фронтът, където военно ще се сблъскат САЩ и Иран?

След началото на войната в Газа на 7 октомври Ирак стана свидетел на размяна на удари между твърдолинейните проирански въоръжени групи и разположените в страната сили на САЩ, припомня Ройтерс. Засега няма коментар от страна на Вашингтон, предава БТА. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес