Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 3 часа разговори: Байдън и Си Дзинпин са против използване на ядрено оръжие в Украйна

14 ноември 2022, 15:48 часа • 7685 прочитания

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин за първи път стиснаха ръцете си, откакто демократът встъпи в длъжност в Белия дом през 2021 г. Двамата се срещнаха по време на събитието на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

Разговорите им продължиха над три часа, след което от Белия дом публикуваха изявление за темите, които са се обсъждали. Самият американски президент даде пресконференция, в която потвърди всичко обявено от пресцентъра му, допълвайки, че разговорът е бил "отворен и откровен". Същото казаха и от китайското Министерство на външните работи.

Байдън е казал на Си, че САЩ ще продължат да се конкурират "решително" с Китай, но не трябва тази конкуренция да води до "конфликт".

Двамата са обсъдили войната в Украйна, като единственият детайл, обявен публично тук, е съгласието на Си Дзинпин, че "ядрена война не трябва да се води". "Президентът Байдън и президентът Си потвърдиха съгласието си, че никога не трябва да се води ядрена война и че такава никога не може да бъде спечелена, и подчертаха противопоставянето си на използването или заплахата за използване на ядрени оръжия в Украйна", заявиха от Белия дом.

Американският президент е повдигнал и въпроса за "провокативното" поведение на Северна Корея след серията изстреляни балистични ракети. От съобщението става ясно още, че държавният секретар Антъни Блинкен ще посети Китай след дискусиите с Пекин.

Белият дом съобщи, че Байдън е подчертал областите на потенциално сътрудничество с Китай, включително в областта на изменението на климата. Също така е повдигнал въпроса за правата на човека, включително в Синдзян, Тибет и Хонконг. Байдън се е спрял и на темата с Тайван, като е заявил, че "Съединените щати се противопоставят на всякакви едностранни промени на статуквото от която и да е от двете страни, а светът е заинтересован от поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток".

ОЩЕ: Пекин след срещата Си-Байдън: Китайският народ няма да позволи отделяне на Тайван

Припомняме, че Китай започна агресивни учения в протока след визитата на Нанси Пелоси на демократично управлявания остров. Пекин смята Тайван за своя територия и Си Дзинпин иска да го присъедини към страната въпреки твърдото противопоставяне на Тайпе и Вашингтон.

От китайското МВнР заявиха по темата: "Двете страни трябва да формират правилна представа за вътрешната и външната политика и стратегическите намерения на другата страна. Китай не се стреми да променя съществуващия международен ред или да се намесва във вътрешните работи на Съединените щати и няма намерение да предизвиква или да измества САЩ".

Министерството заяви, че по време на срещата Си е изложил изцяло позицията на Китай по тайванския въпрос. "Той подчерта, че тайванският въпрос е в самата сърцевина на основните интереси на Китай, в политическата основа на китайско-американските отношения и първата червена линия, която не трябва да бъде пресичана в китайско-американските отношения. Всеки, който се опитва да отдели Тайван от Китай, ще наруши основните интереси на китайската нация; китайският народ категорично няма да позволи това да се случи!", се казва още в съобщението.

Байдън "изрази възраженията на САЩ срещу принудителните и все по-агресивни действия на Китайската народна република спрямо Тайван, които подкопават мира и стабилността в Тайванския проток и в по-широкия регион и застрашават световния просперитет", според съобщението на Белия дом.

Двамата със Си са се договорили държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Китай за последващи разговори.

Байдън беше придружаван от екип, включващ Блинкен, министъра на финансите Джанет Йелън и посланика в Китай - Никълъс Бърнс. Си бе заобиколен от директора на Генералното бюро на Китайската комунистическа партия Дин Сюесян и външния министър Ван И.

Китайският лидер заяви в началото на разговорите, че светът гледа с внимание на срещата между него Байдън. "В момента отношенията между Китай и САЩ са в такава ситуация, че всички ние се интересуваме много от тях, защото това не е основният интерес на нашите две страни и народи и не е това, което международната общност очаква от нас", заяви Си Дзинпин във встъпителната си реч.

"Като лидери на две големи държави, ние трябва да начертаем правилния курс за отношенията между САЩ и Китай. Трябва да намерим правилната посока за развитие на двустранните отношения и да ги издигнем на по-високо ниво", добави той. "Светът очаква, че Китай и САЩ ще подходят правилно в отношенията си. Нашата среща привлече вниманието на света, така че трябва да работим с всички страни, за да внесем повече надежда в световния мир, повече увереност в глобалната стабилност и силен тласък на общото развитие".

"Поемам ангажимент да поддържам отворени линиите за комуникация между вас и мен лично, но и между нашите правителства”, каза Байдън при откриването на срещата. "Като лидери на нашите две нации, трябва да покажем, че Китай и САЩ могат да се справят с различията си, да предотвратим превръщането на конкуренцията в нещо близко до конфликт и да намерим начини да работим заедно по спешни, глобални въпроси, които изискват взаимното ни сътрудничество“.

ОЩЕ: Лавров откаран в болница в Индонезия? Захарова отрича (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес