Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирия съобщи за нова израелска ракетна атака

21 април 2020, 07:55 часа • 2317 прочитания

Сирийската противовъздушна отбрана е свалила израелски ракети над древния град Палмира в провинция Хомс в понеделник, съобщават сирийските държавни медии, цитирани от АФП.

"Противовъздушната отбрана отблъсна израелската агресия над Палмира и прихвана няколко враждебни ракети", съобщи агенция САНА, без да предоставя допълнителни подробности.

Говорител на израелската армия отказа коментар, посочва БГНЕС.

Сирийската обсерватория за човешки права, базирана във Великобритания, заяви, че целта на днешната атака е било военно летище, където има ирански сили.

Рядко се случва Израел да поема пряка отговорност за подобни удари, пише АФП. Еврейската държава твърди, че присъствието на Иран в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад е заплаха и че ще продължи ударите си. От началото на конфликта в Сирия през 2011 г. Израел извърши стотици удари в Сирия, насочени към правителствените войски, както и към съюзническите им ирански сили и бойци от групировката Хизбула.

В края на миналия месец сирийската противовъздушна отбрана отрази израелска ракетна атака, насочена също към провинция Хомс, разположена в центъра на разкъсаната от войната страна.

Последната атака дойде само часове след като иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф се срещна с Асад в Дамаск, за да обсъди регионалната политика в контекста на избухването на новия коронавирус.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес