Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин призова китайците да не разхищават храна

11 август 2020, 12:37 часа • 2449 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин призова гражданите да проявяват сдържаност по отношение на консумацията на храна и разхищаването ѝ. Това съобщи във вторник информационната агенция на Китай Xinhua, цитирана от TACС. 

„Въпреки че събираме големи реколти от зърнени култури година след година, все още трябва да сме предпазливи относно продоволствената сигурност“, каза китайският лидер, като нарече навика за изхвърляне на храна „тъжен и шокиращ“.

Агенция "Фокус" отбелязва, че в същото време ръководителят на Китай подчерта необходимостта от укрепване на законодателната рамка и надзор, предприемане на ефективни мерки, както и създаване на дългосрочен механизъм за ефективна борба с изхвърлянето на храна. „Необходимо е да се засили разяснителната дейност и мерките за образованието на гражданите по въпроса, както и да се култивира навика да се пести храна и обществото да счита разточителството на храна като порок и да се гордее с пестеливостта“, препоръча Си. 

Припомняме, че Си Дзинпин многократно е призовавал населението да бъде пестеливо в консумацията на храна и също така категорично се противопоставя на разхищението ѝ. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес