Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин обвини канадския премиер, че разкрил какво са си говорели на Г-20 (ВИДЕО)

17 ноември 2022, 09:56 часа • 2479 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин бе заснет да обвинява канадския премиер Джъстин Трюдо на 4 очи по време на срещата на върха на Г-20 в Бали. Причината е изтичане на информация за двустранния им разговор в Индонезия.

Във видеото, разпространено от световните агенции, се вижда как президентът Си казва на канадския министър-председател чрез преводач, че това е неуместно, и го обвинява в липса на "искреност". Вероятно е имал предвид съобщенията, че Трюдо е обсъждал предполагаемия китайски шпионаж и намесата в канадските избори по време на срещата. Разговорите, които се проведоха при закрити врата, бяха първите подобни между Трюдо и Си Дзинпин от години насам.

"Всичко, което обсъждахме, изтече във вестниците и това не е редно", казва китайският лидер пред Трюдо на мандарин. След като се усмихва и кимва с глава, канадският премиер отговаря с думите: "В Канада вярваме в свободния, открит и откровен диалог и именно такъв ще продължим да водим".

"Ще продължим да се стремим да работим конструктивно заедно, но ще има и неща, по които не сме съгласни", добавя той. Преди Трюдо да довърши, президентът Си прекъсва колегата си и го моли първо да "създаде условията" за това. Накрая стиска ръката на Трюдо и си тръгва.

Кратката, но показателна размяна на реплики подчертава напрежението между Китай и Канада, което се покачва след задържането на изпълнителния директор на Huawei Technologies Мън Ванчжоу през 2018 г. и последвалия арест на двама канадци от Пекин по обвинения в шпионаж. По-късно и тримата бяха освободени.

Наскоро напрежението по оста Отава – Пекин обаче се възобнови след ареста на Юешън Уанг - служител в обществения сектор на електрическата компания Hydro-Quebec в Монреал, който беше обвинен в шпионаж. Уанг е обвинен, че е "придобил търговски тайни в полза на Китайската народна република в ущърб на икономическите интереси на Канада", се казва в изявление на канадската полиция.

ОЩЕ: 10 години на власт: как Си Дзинпин промени Китай

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес