Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея призова за по-строги мерки срещу COVID-19

12 април 2020, 09:07 часа • 5547 прочитания

Северна Корея призова за по-строги мерки срещу бързо разпространяващата се пандемия от коронавирус на среща, председателствана от лидера Ким Чен Ун, съобщиха държавните медии в неделя, без да признаят дали в страната има регистрирани случаи, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Изолираният, въоръжен с ядрени оръжия режим бързо затвори границите си, след като вирусът беше открит за първи път в съседен Китай през януари и наложи строги мерки за ограничения.

Длъжностните лица в Пхенян и държавните медии в страната многократно настояват, че няма нито един регистриран случай, но информацията от неделя не подкрепи това твърдение.

Коронавирусната епидемия - заразила над 1,7 милиона по целия свят - се превърна в "голяма катастрофа, заплашваща цялото човечество, независимо от границите и континентите", съобщава Корейската централна информационна агенция. "Подобна среда може да се превърне в условие, което създава някои пречки за нашата борба и напредък", казва Пхенян, като поддържа "много стабилна антиепидемична ситуация".

Заседанието на Политическото бюро на Централния комитет на управляващата Работническа партия на Северна Корея в събота обсъди променящите се политически задачи вследствие на епидемията, съобщи агенцията, като цитира служители, които призоваха за строга и щателна проверка на инфилтрацията на вируса.

Беше приета съвместна резолюция "за по-задълбочено вземане на национални мерки за защита на живота и безопасността на нашия народ за справяне със световната епидемична болест", се допълва в съобщението.

Снимките, публикувани от официалния вестник „Родонг Симун“, не показват никой от висшите държавни служители - включително Ким - да носят маски. Те седят близо един до друг около кръгла маса.

Експертите твърдят, че Северна Корея е особено уязвима към вируса заради слабата си здравна система, а избягали от режима обвиниха Пхенян в прикриването на епидемия.

Като част от своите антивирусни усилия Северна Корея постави хиляди свои хора и стотици чужденци - включително дипломати - в изолация и монтира устройства за дезинфекция.

Световната здравна организация заяви, че 709 души - 11 чужденци и 698 граждани - са били тествани за вируса към 2 април, докато над 24 800 души са били освободени от карантина.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес