Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея обяви какво се случва с влезлия в страната американски войник

03 август 2023, 12:04 часа • 6783 прочитания

Северна Корея потвърди, че е задържала влезлия в страната американски войник Травис Кинг. Това е първи отговор на Пхенян по настояване на Вашингтон относно изнасяне на информация за местонахождението на военния, съобщи командването на ООН.

ОЩЕ: Войник, подлежащ на дисциплинарна санкция в САЩ, избяга в Северна Корея

23-годишният военнослужещ пресече границата с Южна Корея на 18 юли, докато беше на обиколка с екскурзовод. Кинг е лежал близо два месеца в южнокорейски затвор, след като е бил задържан по обвинение в нападение. Освободили са го на 10 юли. Седмица по-късно той трябвало да бъде изпратен у дома във Форт Блис, Тексас, където срещу него да бъдат наложени допълнителни военни дисциплинарни мерки и да бъде уволнен от служба. Войникът обаче решил да избяга в Северна Корея.

Какво казват от Пхенян?

Командването на ООН заяви, че засега няма да дава повече подробности за отговора на Пхенян. То заяви, че "не иска да се намесва в усилията за връщането му (на войника - бел. ред.) у дома". Въпреки това изявлението показва, че Северна Корея може да е готова да започне преговори, пише BBC.

Командването на ООН, което контролира демилитаризираната зона (ДМЗ), е потърсило информация за редник Кинг, като е използвало пряката си телефонна линия до севернокорейската армия в съвместната зона за сигурност.

Северна Корея не е потвърдила публично, че е задържала Травис Кинг.

Още: Bloomberg: Северна Корея финансира ядрената си програма, продавайки оръжия на Русия

Войникът е специалист по разузнаване, който е в армията от януари 2021 г. и е бил в Южна Корея в рамките на ротацията си.

През последните години редица американски граждани, влезли нелегално в Северна Корея - с изключение на осъдените за престъпна дейност там - бяха освободени в рамките на шест месеца.

Демилитаризираната зона

Демилитаризираната зона (ДМЗ) разделя двете Кореи и е една от най-силно укрепените зони в света. Тя е пълна с противопехотни мини, заобиколена е с електрическа ограда, бодлива тел и камери за наблюдение. Въоръжената охрана е нащрек 24 часа в денонощието.

Демилитаризираната зона разделя Северна и Южна Корея още от времето на Корейската война през 50-те години на миналия век, в която САЩ подкрепят Юга, а СССР и Китай - Севера.

Войната завършва с примирие, което означава, че двете страни все още технически са във война. Десетки хиляди американски войници остават в Южна Корея.

Тъй като САЩ и Северна Корея нямат дипломатически отношения, шведското посолство в Пхенян обикновено води преговори от името на Щатите. Понастоящем дипломатическият му персонал не е в страната поради продължаващото затваряне на границата след пандемията.

Още: Великите сили. Жестокият им сблъсък в Корея, който я раздели на Северна и Южна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес