Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсъци на Западния бряг след решението на Тръмп за Йерусалим (Видео)

07 декември 2017, 18:00 часа • 2469 прочитания

Вълна от недоволство заля Западния бряг след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел.

Коледните светлини във Витлеем и Рамала угаснаха, а на Западния бряг и в Ивицата Газа основно млади палестинци излязоха по улиците, скандирайки лозунти анти Тръмп.

Още преди сблъсъците да започнат много хора излязоха по улиците на палестинските градове и гориха американски знамена.

В центъра на Хеброн избухнаха сблъсъци между палестинци и израелски войници.

По-рано израелската армия съобщи, че праща подкрепления на силите си на окупирания Западен бряг, за да се справят с протестите и вълненията на палестинците, предаде Ройтерс.

Бурно улично недоволство имаше и в Рамала.

Протестиращите започнаха да палят гуми и да хвърлят камъни. Израелски полицаи и военни отвърнаха с гумени куршуми и сълзотворен газ. Според информации на западни медии има пострадали.

По-рано лидерът на политическото крило на движението „Хамас“ Исмаил Хания отправи призиви за нова арабска интифада, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви решението Вашингтон официално да признае Йерусалим за столица на Израел.

Хания обяви петък, 8 декември, за „ден на гнева“ и акции срещу Израел под лозунга „Свобода на Йерусалим и Западния бряг“. Той бе категоричен, че градът остава столица на цяла Палестина.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес