Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ ще събира съюзници срещу Иран

18 май 2018, 08:22 часа • 1324 прочитания

След изтеглянето от споразумението за иранската ядрена програма (СВПД), с което предизвикаха гнева на много от своите партньори, САЩ обявиха, че искат да изградят международна коалиция срещу режима в Техеран и неговите "дестабилизиращи дейности". Това съобщи Държавния департамент.

Идеята ще бъде изложена в понеделник (21 май) от американския държавен секретар Майк Помпео в първата му голяма реч за външната политика от встъпването му в длъжност през април. Тя ще бъде посветена на Иран и на това "как да се върви напред".

"САЩ ще работят, за да изградят коалиция", каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт пред журналисти. "Ще обединим много страни по света с ясната цел да гледаме на иранския режим през по-реалистична призма, не само през призмата на ядреното споразумение, а по-скоро чрез всичките му дестабилизиращи дейности, които са заплаха не само за региона, но и за целия свят", допълни тя.

"Това не е антииранска коалиция", увери Науърт. Ние правим ясно разграничение между иранския народ и иранския режим. Става въпрос за иранския режим и за неговите действия, добави тя.

Припомняме, че на срещата на върха на ЕС в София Европейският съюз заяви подкрепа за СВПД и не видя нарушения на Иран по споразумението до този момент.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес