Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ и Южна Корея започват съвместни военни учения

21 август 2017, 07:37 часа • 1226 прочитания

САЩ и Южна Корея започват в понеделник съвместни 10-дневни военни учения под кодовото име „Улчи – Фрийдъм гардиън” (UFG), които предизвикват раздразнение в Северна Корея.

Плановете за ученията бяха обявени миналата седмица от Министерството на отбраната на Република Корея на фона на противопоставянето на САЩ и КНДР, която заплаши с изстрелване на балистични ракети към остров Гуам, където са разположени две американски военни бази, допълва БГНЕС.

 Въпреки че САЩ и Южна Корея твърдят, че ученията са с отбранителен характер, Пхенян осъди провеждането им и предупреди, че те може да доведат до „гибелни” последствия. В Пхенян са убедени, че целта на ученията е трениране на нахлуване на севернокорейска територия.

Според представител на южнокорейската армия ученията по големина ще са подобни на миналогодишните.

 През 2016 годи на в UFG участваха 25 хиляди американски военни, включително 2,5 хиляди, прехвърлени от чужбина, а от страната на Южна Корея участват около 50 хиляди души.

 След Корейската война от 1950-1953 година е подписано само примирие и войната не формално не е завършила. Всички опити на Северна Корея да получи от САЩ сключване на мирен договор са завършвали безрезултатно. Опасявайки се от повторение на съдбата на Ирак, Пхенян усилено развива ядрената и ракетната си програма.

През юни Северна Корея изпита двукратно, както се твърди, междуконтинентални ракети, които могат да носят ядрени бойни глави. Пхенян обяви, че не може да става и дума за преговори за ядрено разоръжаване, докато се запазва заплахата от страна на САЩ.

В южната част на Корейския полуостров се намират постоянно над 28 хиляди военнослужещи на САЩ в рамките на военен съюз с Южна Корея.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес