Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Екзекуциите показват колко много иранското ръководство се страхува от собствения си народ

13 декември 2022, 12:51 часа • 2157 прочитания

САЩ осъдиха втората екзекуция в Иран, свързана с продължаващите протести. От Вашингтон заявиха, че публичното обесване на Маджидреза Рахнавард в град Машхад показва, че духовното ръководство на Ислямската република се страхува от собствените си граждани.

"Осъждаме това крайно отношение по най-категоричен начин", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от AFP. "Тези тежки присъди, а сега и първите публични екзекуции, имат за цел да сплашат народа на Иран, имат за цел да потиснат несъгласието и просто подчертават колко много иранското ръководство всъщност се страхува от собствения си народ", каза той. Засега издадените смъртни присъди са общо 11.

В ООН говорителят Стефан Дюжарик призова за спиране на екзекуциите, като заяви, че "няма място за смъртно наказание", цитиран от БГНЕС. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш смята, че "обстоятелствата на този случай са особено жестоки".

23-годишният Маджидреза Рахнавард беше осъден на смърт в град Машхад за това, че е убил с нож двама членове на силите за сигурност и е ранил още четирима души. Дни преди това бе извършена и първата екзекуция - на 23-годишния Мохсен Шекари.

Координаторите на протестите и организациите в Иран призоваха за бързи демонстрации в отговор на екзекуцията на Маджид Реза Рахнавард и изглежда, че успяха да съберат на различни места много граждани в кратки срокове. Младежките групи от кварталите в Техеран, Кередж и Машхад призоваха за незабавни протести след екзекуцията и в много градове се състояха демонстрации, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW).

Неефективността и бруталният характер на репресиите над протестиращите срещу режима продължават да фрагментират иранския политически елит. Мохамад Сарафараз - бившият президент на държавната радио- и телевизионна компания "Гласът на Ислямска република Иран" (IRIB) - критикува репресиите във видеоклип, публикуван в YouTube на 10 декември. IRIB е известна държавна медийна корпорация, чийто ръководител се назначава пряко от върховния лидер Али Хаменей.

Съобщава се, че Сарафараз е подал оставка като президент на IRIB през 2016 г. заради конфликти с Мохтаба Хаменей - син на върховния водач. Във видеото в YouTube Сарафараз осъжда малтретирането, арестите и убийствата на протестиращи и неспособността на режима да осигури прехраната на народа си. Той специално обвинява Мохтаба Хаменей за репресивната политика на властите. Понастоящем Сарафараз е член на Висшия съвет за киберпространството - политически орган на режима, който отговаря за регулирането на интернет и държавната цензура.

Междувременно специален духовен съд в Машхад, провинция Разави Хорасан, призова сунитския духовник Маулви Нагшбанди, според местната иранска медия Haalvsh. Нагшбанди е сунитският ръководител на петъчната молитва в Раск, провинция Систан и Белуджистан, който преди това потвърди съобщенията, че местен служител на Командването на правоохранителните органи е изнасилил 15-годишно момиче през септември 2022 г. Призоваването може да е част от усилията на режима за дискредитиране и сплашване на сунитски духовници, включително Абдол Хамид, които през последните месеци подклаждат протести сред иранците. Не е ясно защо съдът в Машхад е призовал Нагшбанди, като се има предвид относителната отдалеченост от Раск, пише ISW.

ОЩЕ: Иран ще праща ракети на Русия, но намалява обсега им заради заплахата на ООН от санкции

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес