Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръст на хора със скорбут в Австралия

29 ноември 2016, 08:40 часа • 2738 прочитания

Скорбутът, често срещан сред моряците подложени на продължителни плавания, прави изненадващо завръщане в Австралия. Това заявиха здравните власти в страната, разкривайки серия от случаи, съобщи БГНЕС.

Причинен от дефицит на витамин C, скорбутът често е имал летален изход сред мореплавателите, които не са консумирали пресни плодове и зеленчуци в продължение на месеци. А липсата на витамин С може да доведе до дефектирала формация на колаген и свързващи тъкани, които могат да доведат до отоци, кървящи венци, кървави петна по кожата, болка в ставите и трудно зарастване на рани.

Считана доскоро за рядкост, сега болестта отново е започнала да се превръща в широкоразпространено явление. Според Джени Гънтън, ръководител на Центъра за диабет, затлъстяване и ендокринологични изследвания в Института „Уестмийд” в Сидни, главната причина са лошите хранителни навици на хората. Тя е разкрила появата на заболяването при 12 от пациентите си.

„Когато ги разпитах за режимите им на хранене, само един от пациентите ми въобще не консумираше свежи плодове и зеленчуци. Другите ядяха достатъчно, но се оказа, че ги преваряват до степен, в която изцяло унищожават витамините в тях”, казва тя.

За да се предотврати появата на болестта е необходима консумацията на много портокали, ягоди, броколи, киви, червени чушки, домати, грейпфрут, но без да се прекалява с топлинната им обработка.

Последни изследвания сочат, че проблемите със скорбута не са разпространени само в Австралия, но и в други развити страни като Великобритания.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес