Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското министерство на отбраната: Израелски изтребители удариха в Сирия

09 април 2018, 12:00 часа • 6476 прочитания

Два израелски изтребителя F-15 са нанесли ракетния удар срещу летище "Тайфур" (военна база T-4, "Тияс") в Сирия. Това твърди руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Според руските данни изтребителите са извършили атаката рано тази сутрин – между 2:25 и 2:53 часа българско време. Те са навлезли през въздушното пространство на Ливан и от там са обстреляли сирийската военновъздушна база, като не са преминали на територията на Сирия.

От руското министерство казват и, че всъщност ПВО на базата е унищожила 5 ракети, а не 8, както беше съобщено първоначално. 3 ракети обаче са поразили обекти в западната част на летището. Няма пострадали руски военни съветници, уточняват от Москва. По-рано се появи информация за 14 загинали при удара. По информация на телевизия "Ал Арабия" сред загиналите военни имало ирански граждани - съветници, които помагат на сирийската редовна армия.

Засега Израел продължава да не коментира дали ударът е дело на израелските ВВС, като говорителят на израелското министерство на отбраната Джонатан Конрикус изрично заяви, че няма да дава отговор на руските твърдения. САЩ и Франция вече официално отрекоха участие.

Летище "Тайфур" и базата "Тияс" вече бяха обект на израелска атака през февруари тази година, след като беше свален израелски изтребител. Тел Авив вижда базата като отправна точка за амбициите на Иран в региона, както и като разпределителен пункт за оръжейни доставки за "Хизбула".

Днес, в Съвета за сигурност на ООН трябва да има две заседания заради химическата атака в град Дума. Първото ще е по искане на Русия - заради "заплахата за международния мир". То ще започне в 15:00 часа през деня, а веднага след това ще се състои заседанието на СС на ООН, поискано от няколко страни, начело със САЩ заради случилото се в град Дума, където вероятно беше извършена атака с химическо оръжие. САЩ и Франция вече посочиха като автор на атаката режима на Башар Асад.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес