Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският посланик в САЩ влезе в обяснителен режим за ядреното оръжие на Путин

10 декември 2022, 21:00 часа • 5966 прочитания

Представителят на Москва във Вашингтон защити реториката на руския президент Владимир Путин за ядрено възпиране от критиките на САЩ, като каза пред Newsweek, че подходът на Кремъл е част от успешната доктрина за самовъзпиране и не е различна от тази на Белия дом.

Откакто започна война срещу Украйна през февруари, руският лидер многократно напомня на съперниците си за своя ядрен арсенал, подчертавайки, че е готов да защитава националните интереси с всички необходими средства.

Говорейки в сряда (7.12) пред президентския си съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека в Москва, Путин заяви, че ядрените оръжия на страната му „са в по-усъвършенствана и съвременен от тези на всяка друга ядрена държава“. Той каза също, че няма да "размахва тези оръжия като бръснач, тичайки по света", по-скоро те са "естествено възпиращо средство".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс реагира часове по-късно, критикувайки това, което той нарече „ядреното дрънкане с оръжие“ на Путин като „безотговорно“ и „опасно“ по време на брифинг за пресата във Вашингтон, окръг Колумбия.

Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов каза пред Newsweek, че „не е ясно къде американската страна вижда безотговорност“. Още: Световна война: Русия не отстъпва, Украйна изглежда я иска в своя защита

„Русия приема сериозно специалната си отговорност като водеща ядрена сила за поддържане на глобалната сигурност и стабилност и предотвратяване на въоръжени конфликти, особено ядрени“, каза Антонов. „Затова ние продължаваме търпеливо да напомняме на Вашингтон и неговите съюзници за рисковете, присъщи на продължаването на „прокси войната“ срещу нашата страна на украинска територия.“

Той обвини администрацията на президента Джо Байдън в неправилно тълкуване на смисъла на думите на Кремъл.

„Създава се впечатлението, че администрацията използва руските предупреждения просто като извинение за критика, без да се вслушва в същността на нашите аргументи“, каза Антонов.

„Какво толкова неразумно има в думите на президента? - попита Антонов. "Той напомни неизменния факт, че Русия ще се защити и ще защити съюзниците си с всички налични средства, ако е необходимо. Позицията на САЩ различна ли е?"

Заедно Русия и САЩ притежават повече от 90 процента от световните ядрени запаси. И двамата отдавна се обвиняват взаимно в застрашаване на стратегическата стабилност и напрежението е по-високо от всякога на фона на продължаващия конфликт в Украйна. 

Нито една нация не поддържа изрична стратегия без първа употреба, тезис, повторен от Путин в сряда (7.12) и също открит в направения преглед на ядрената позиция на Байдън, публикуван през октомври.

Антонов обаче посочи една основна разлика между двете водещи ядрени сили, а именно стратегията на САЩ за разполагане на ядрени оръжия на съюзническа територия в съответствие с политиката на НАТО за споделяне на ядрени оръжия. 

„Ние не разполагаме, както правят САЩ, нашите ядрени оръжия на териториите на държави без ядрено оръжие“, каза Антонов. „Ние не обучаваме военните на тези страни да използват ядрени оръжия, нито ги оставяме извън нашия контрол.

Кремъл посочи опасенията, че стремежите на Украйна да се присъедини към НАТО ще поставят съседната нация под ядрения чадър на Алианса, а това е една от причините Русия да започне това, което тя нарича "специална военна операция" преди повече от 9 месеца. След рухването на Съветския съюз и неговата коалиция от Варшавския договор през 1991 г., повечето източноевропейски държави в сферата на влияние на бившия СССР станаха членове на съперничещия блок НАТО.

Докато Украйна упорства в стремежа си да се присъедини към водения от САЩ Алианс, президентът Володимир Зеленски последователно отхвърля идеята, че страната му представлява ядрена или друга заплаха за Русия.

С продължаването на войната обаче руски официални лица все по-често предупреждават, че САЩ и други страни, изпращащи военна помощ на Украйна, стават преки страни в конфликта, повишавайки залозите за Москва. Антонов твърди, че реакцията на Русия била по-скоро благоприятна за избягване на ядрен конфликт, отколкото за провокиране на такъв.

„Изявленията на Русия за опасността от ескалация на конфликта между ядрените сили не са „ядрено дрънкане на оръжие“, както обича да се изразява администрацията“, каза Антонов. „Това е класическо възпиране при екстремни геополитически обстоятелства. 

И Москва, и Вашингтон многократно повтаряха, че пряк конфликт не би бил в техен интерес, те заедно предупреждаваха за опасностите, които един ядрен конфликт би причинил на земното кълбо. 

В рядък акт на единство, тъй като напрежението нараства в навечерието на войната в Украйна, петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (P5), които също представляват единствените държави с ядрени оръжия, признати от Договора за неразпространение на Договора за ядрените оръжия (ДНЯО) – Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и САЩ – се споразумяха за съвместно изявление, потвърждаващо, че „ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“.

Езикът повтори историческата декларация, направена в последните години на Студената война от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и тогавашния генерален секретар на Съветската комунистическа партия Михаил Горбачов на срещата им в Женева през 1985 г. Двамата мъже се ангажираха да продължат да изковават Договор за ограничаване на техните ядрени арсенали (СТАРТ).

Днес наследникът на пакта, наречен Нов СТАРТ, е последният останал двустранен договор за контрол на ядрените оръжия между Москва и Вашингтон след разпадането на други споразумения, забраняващи определени видове отбранителни и нападателни оръжия. Те също са изправени пред екзистенциални заплахи, тъй като Русия обяви спиране на взаимните инспекции на запасите заради санкциите, приети от САЩ и съюзниците, ограничаващи движението на руски персонал в тяхното въздушно пространство.

И докато САЩ потвърждават собственото си ядрено възпиране срещу Русия, Антонов твърди, че Вашингтон е този, който трябва да промени курса.

„Вместо да утежнява ситуацията с неоснователни обвинения, Вашингтон би постъпил добре да обмисли дали неговият курс на ескалация на конфронтацията с Русия е в съответствие с международните ангажименти на Америка“, каза Антонов.

„По-специално“, добави той, „с принципа, залегнал в изявлението от януари на петте държави с ядрено оръжие, че избягването на война между тях и намаляването на стратегическите рискове са основните отговорности на членовете на P5.“

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес