Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще получи 9 тона обогатен уран от Иран

19 декември 2015, 15:20 часа • 6443 прочитания

Иран ще изнесе в близките дни в Русия 9 тона обогатен уран, предаде агенция ИРНА, като се позовава на министъра на атомната енергия Али Акбар Салехи. В замяна ще получи 137 тона уранов концентрат – изходна суровина за обогатяване, посочва БГНЕС.

В съответствие със споразумението за иранската ядрена програма, сключено през юли във Виена между Техеран и шестте международни посредници (петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия) Иран се задължава да съкрати своите запаси от обогатен уран от 10 тона на 300 кг.

Наличните 10 тона и количествата над уговорения обем, обогатени в бъдеще, страната е задължена да продаде. В замяна има право да придобие уранова руда или концентрат на свободния пазар.

Фактът, че Иран продава обогатен уран на Русия свидетелства, че страната продължава да изпълнява своята част от задълженията, поети по споразумението наред с демонтирането и изпращането на склад под контрола на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) на две трети от центрофугите в страната, отбелязва ТАСС.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес