Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Турция си протегнаха ръце заради Йерусалим

21 декември 2017, 08:51 часа • 2000 прочитания

Специалният представител на руския президент по въпросите за Близкия изток и страните от Африка и зам.-министър на външните работи Михаил Богданов обсъди палестинско-израелския конфликт с турския си колега – външния зам.-министър Умит Ялчин, предаде БГНЕС.

"По време на разговора беше проведен обстоен обмен на мнения по широк кръг от регионални проблеми с акцент върху изработването на път към справянето с кризите в Йемен, Сирия и Либия", обявиха от руското външнополитическо ведомство. От там допълниха още, че сред дискутираните теми е бил и палестинско- израелския конфликт, който ескалира след решението на американския президент Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Беше потвърден ангажимента на Москва и Анкара за вземането на справедливо и трайно решение на палестинския проблем въз основа на резолюциите, приети от Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, включително и реализацията на правото на палестинския народ да се установи тяхната независима държава в границите от 1967 г. със столица Източен Ерусалим", отбелязва в руското МВнР.

По-рано турският президент Тайип Ердоган обяви намерението си да открие посолство също в Йерусалим в отговор на решението на Вашингтон да се премести там посолството си от Тел Авив. Разликата е, че Ердоган смята да го направи в Източен Йерусалим и по този начин да признае града за столица на Палестина.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес