Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата група руски миротворци заминаха за Нагорни Карабах

11 ноември 2020, 12:33 часа • 1935 прочитания

Първата група руски миротворци замина от Ереван за Нагорни Карабах, където ще контролира изпълнението на договореното между лидерите на Русия, Армения и Азербайджан мирно споразумение.

Повече от 400 военнослужещи от 15-та миротворческа бригада на Централния военен окръг бяха транспортирани със самолети от руския град Уляновск до Ереван. Предстои им да изминат с автомобили около 250 километра от арменската столица до зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

Подписаното от президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян споразумение предвижда разполагането в района на около 2000 руски миротворци с близо 500 единици специализирана техника. Те трябва да останат в Нагорни Карабах 5 години.

Периодът на пребиваването им ще се удължава автоматично с по пет години, освен ако Баку или Ереван не поискат прекратяване на руското военно присъствие.

Снощи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха в телефон разговор по инициатива на турската страна подписаното споразумение.

Путин информирал турския си колега за договореностите с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян, зафиксирани в тристранното изявление от 9 ноември. Ердоган дал висока оценка на посредническите усилия на Русия, които създават добра основа за постигане на трайно и всеобхватно уреждане на нагорнокарабахския конфликт.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес