Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Хомосексуалните да оставят децата на мира

17 януари 2014, 19:45 часа • 41733 прочитания

Хомосексуалистите трябва да се чувстват комфортно на Зимните олимпийски игри в Сочи 2014 , но да "оставят децата на мира", заяви президентът Владимир Путин в петък, предаде Стандарт нюз.

Хомосексуализмът не е престъпление в Русия, потвърди Путин по време на среща с олимпийски доброволци в планинското село на Красная поляна, близо до Сочи.

През юни, Путин подписа закона законопроект, който забранява популяризирането на хомосексуализма, предизвиквайки месеци на противоречия в навечерието на игрите.

Нито един атлет няма да бъде дискриминиран по време на зимните олимпийски игри в Сочи, заяви Путин.

Той отново опита да намали международните притеснения около приетия в страната закон, забраняващ пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетните. Реакциите стигнаха дори до призиви за бойкот на игрите, но те не получиха подкрепа.

По време на церемония, на която присъстваха и редица чуждестранни посланици, Путин за пореден път изказа своите уверения, че няма да има дискриминация срещу хомосексуални спортисти или зрители по време на спортния форум.

"Олимпийските игри ще се проведат в пълно съответствие с олимпийската харта, без дискриминация по какъвто и да е признак. Русия, разбира се, ще даде пристрастията си към своите спортисти, но желаем успех на всички", каза Путин.

Започващите на 7 февруари игри са приоритет за президента, който се опитва чрез тях да покаже модерно лице на Русия пред света. Бюджетът за тях е оценяван на около 50 млрд. щатски долара.

"Убеден съм, че олимпиадата ще сплоти държавите и ще помогне за укрепване на приятелствата, доверието и партньорството по целия свят", допълни Путин.

Освен отзвука около антигей закона, международният фокус е насочен и над осигуряването на сигурността в Сочи. В края на декември 34 души бяха убити при два самоубийствени атентата във Волгоград. В резултат на това Путин взе мерки с изпращането на 37 000 войници, които ще отговарят за охраната на игрите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес