Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Путин е побеснял": Пекин вече не вярва на Москва, твърди Financial Times

10 януари 2023, 16:30 часа • 20681 прочитания

Руският президент Владимир Путин губи доверието на китайското ръководство, което все повече се съмнява в трезвостта на решенията му и в способността му да излезе без загуби от "капана" на украинската авантюра. Това пише Financial Times, като се позовава на официални лица от Пекин.

Китай смята за възможно Русия да не успее да постигне победа над Украйна и така да излезе от войната като "незначителна държава, отслабена политически и дипломатически на световната сцена". Това смятат по високите етажи на китайската власт.

Някои от тях, пише изданието, признават поне известна степен на лично недоверие към Путин. Според източниците - руският президент не е предупредил китайския си колега Си Дзинпин за намерението си да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г. А по време на посещението си в Китай няколко дни преди войната той само е казал, че може да вземе "мерки", ако Киев атакува руска територия и предизвика хуманитарна катастрофа.

"Путин е побеснял", казва един от китайските служител пред FT при условие за анонимност. "Решението за нахлуване беше взето от много малка група хора (в Русия). Китай просто не разбира Русия", обяснява той.

Пропуските в оценката на ситуацията са коствали кариерата на главния експерт по Русия в китайското външно министерство, заместник-министъра Ле Ючън. Владеещ руски език и работил в Съветския съюз, а след това станал третият човек в министерството, когато Москва и Пекин се сближават активно, Ле Ючън е изключен от претендентите за поста министър и понижен до зам.-ръководител на Държавното управление за радиоразпръскване и телевизия на КНР (Китайската народна република).

Всичко това се случва преди планираното посещение на Си Дзинпин в Русия през пролетта на 2023 г., когато ще се срещне с Путин. Наскоро руският президент заяви във видеоконферентен разговор с колегата си, че значението на отношенията между двете страни нараства, а целта била задълбочаване на военното сътрудничество.

Припомняме, че Китай не се включи в декларацията на Г-20, с която се осъжда подпалената от Русия война в Украйна. Отделно, Си проведе дълъг разговор с американския президент Джо Байдън и накрая двамата ясно дадоха да се разбере, че са против заплахите за използване на ядрено оръжие.

Въпреки че Пекин не подкрепя западните санкции и продължава търговските си отношения с руската страна, се вижда, че през последните месеци Си Дзинпин е все по-дистанциран от Путин. Пример за това е и изказване на китайския президент от края на декември, че би искал да види "истински мирни преговори" между Москва и Киев. Той каза това пред бившия руски президент Дмитрий Медведев и то повреме на негово посещение в Пекин, призовавайки за рационалност.

ОЩЕ: Путин говори възторжено за Китай, Си Дзинпин - не толкова за Русия

ОЩЕ: "Уолстрийт Джърнъл": Си Дзинпин задълбочава връзките с Путин, въпреки че публично се дистанцира

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес