Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Противник на Ердоган пред съда: Всеки, който мисли срещу Ердоган, го считат за терорист

05 юли 2017, 06:50 часа • 2065 прочитания

Бившият съпредседател на третата най-голяма политическа партия в Турция бе изправен пред съда в Анкара по обвинения за разпространение на "терористична пропаганда". Фиген Юскекдаг и другият съпредседател на прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) Селахатин Демирташ бяха задържани през ноември и оттогава са в затвора. Тяхното затваряне сериозно разтревожи Европейския съюз и породи допълнителни опасения относно използването на извънредното положение, наложено в Турция след неуспешния опит за преврат от 15 юли миналата година.

Юксекдаг осъди делото като политическо, твърдейки, че съдебната система е съобразена с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предаде БГНЕС.

"Правителството смята, че съдилищата са под негова власт", каза тя и добави, че „президентът Реджеп Ердоган доминира в Турция, а всеки, който се е осмелил да му се противопостави, е смятан за "терорист". "Имаме един човек, една партия, един начин на мислене, една идеология и всеки срещу тях е „терорист", каза Юскекдаг пред съда.

Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на 83 години затвор, според обвинението. А Демиртас е изправен пред риск от затвор до 142 години.

Наказан за говорене

През май Серпил Кемалбай стана наследник на Юксекдаг като съпредседател на HDP. Демирташ обаче остава на поста си.

Десетки поддръжници на Юскекдаг препълниха съда, викайки: "Ние се противопоставяме, ще се борим!" И "Жените се гордеят с Фиген!"

Нейните обвинения включват „ извършване на терористична пропаганда и подбуждане на хора към извършване на престъпление“. Както тя, така и Демиртас, са обвинени в връзки с незаконната в страната Кюрдска работническа партия (ПКК), която от 1984 г. насам води бунтове в Турция.

"Вие влизате в политиката, за да решавате въпроси, отивате в парламента, а след това сте съдени за това, което казвате. Вие сте наказвани, че говорите, че вдигате ръката си в парламента", заяви Юскекдаг в показанията си пред съда. Тя каза предизвикателно: "Тези, които ме доведоха тук, ще бъдат опозорени, знам това."

Правителството твърди, че HDP е политическото крило на ПКК - обвинение, което партията отрича.

Още не е ясно кога ще започне процесът срещу Демирташ, който е смятан за един от малкото политици в Турция, съперничещи по реторични умения на Ердоган.

HDP е третата по големина партия в турския парламент, но дузина от нейните депутати бяха арестувани, което, според поддръжниците, е наказание за смелостта да се противопоставят на Ердоган.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес